Türkiye, organize suç örgütlerine yönelik son yılların en kapsamlı operasyonlarından birine daha imza attı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 22 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen “Orkinos Bulut-2” operasyonu, hem yurt içi hem de uluslararası düzeyde uyuşturucu ticareti yapan örgütlere ağır bir darbe vurdu. Operasyonda, aralarında örgüt yöneticilerinin de bulunduğu 138 üst düzey şüpheli gözaltına alındı; yaklaşık 15 milyar TL değerinde mal varlığına el konuldu.
Aylarca Süren Takip, Çok Uluslu Koordinasyon
Operasyonun hazırlık aşaması, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı geniş kapsamlı soruşturma doğrultusunda 5 ay önce başladı. EGM Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve ilgili şube ekipleri; örgütlerin finansal hareketlerini, para transferleri üzerinden oluşturdukları aklama ağını ve sınır aşan uyuşturucu hatlarını detaylı şekilde mercek altına aldı.
Soruşturma sürecinde, örgütlerin uluslararası bağlantıları da ortaya çıkarıldı. Bu kapsamda Hollanda, İran, Estonya, Slovenya, Azerbaycan, Kırgızistan, Yunanistan, Panama, Birleşik Krallık, Belçika ve Bulgaristan’ın emniyet birimleriyle bilgi ve belge paylaşımı yapılarak çok taraflı bir istihbarat zinciri oluşturuldu.
Uzmanlar, bu ölçekte bir istihbarat entegrasyonunun, Türkiye’nin son yıllarda suç örgütlerine yönelik yürüttüğü operasyonların ne kadar profesyonel bir seviyeye ulaştığını gösterdiğini belirtiyor.
22 İlde Nefes Kesen Operasyon
Sabahın erken saatlerinde düğmeye basıldığında, operasyon ekipleri İstanbul merkezli olmak üzere Adana’dan Erzurum’a, Mersin’den Van’a kadar 22 ilde belirlenen adreslere aynı anda baskın düzenledi. Özel harekât timleri kritik noktalarda görev aldı; bazı adreslere koçbaşlarıyla girilirken, bazı noktalarda çatılara çıkarak kaçış güzergâhları kontrol altına alındı.
Operasyon kapsamında, 5 ayrı uluslararası suç örgütünün Türkiye’deki yapılanmaları hedef alındı. Bu örgütlerin, Avrupa, Orta Doğu ve Güney Amerika arasında kurdukları uyuşturucu ticareti hattında aktif rol aldıkları belirlendi.
Tonlarca Uyuşturucunun Sorumluları Yakalandı
Soruşturma dosyasına göre, yakalanan şüphelilerin yurt içi ve yurt dışında ele geçirilen 18 ton 129 kilogram uyuşturucu ve uyarıcı madde ile 1 milyon 290 bin adet uyuşturucu hapın sevkiyatından sorumlu oldukları tespit edildi.
Şüpheliler;
-
Uyuşturucu madde ticareti,
-
Suç örgütü kurma ve yönetme,
-
Suçtan elde edilen gelirleri aklama,
-
Uluslararası uyuşturucu trafiğinin finansmanını sağlama
gibi suçlardan adliyeye sevk edilecek.
Operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında, örgütlerin sözde yöneticileri olduğu belirtilen F.K., A.M.G. ve V.G. de bulunuyor. Bu isimlerin, farklı ülkelerdeki suç ağlarıyla doğrudan bağlantılı olduğu ifade edildi.
15 Milyar TL’lik Servete Büyük Darbe
MASAK’ın hazırladığı rapor doğrultusunda örgütlerin para aklama ağları çözüldü. Şüphelilerin uyuşturucu ticaretinden elde ettikleri gelirlerle satın aldıkları belirlenen:
-
647 taşınmaz (konut, arsa, iş yeri)
-
186 araç
-
1 holding yapılanması
-
113 şirket
-
1 adet kuru yük gemisi
-
Banka hesapları ve finansal varlıklar
olmak üzere toplam 15 milyar TL değerindeki mal varlığına el konuldu.
Uzmanlara göre, bu miktar Türkiye’de tek seferde el konulan en yüksek değerlerden biri.
Türkiye’nin Suç Örgütleriyle Mücadelesinde Yeni Safha
Yetkililer, operasyonun yalnızca bir “yakalama faaliyeti” değil, aynı zamanda suç örgütlerinin ekonomik kaynaklarını çökertmeyi hedefleyen kapsamlı bir strateji olduğunu vurguluyor.
Örgütlerin finans damarlarının kesilmesiyle, yeniden yapılanmalarının engellenmesi amaçlanıyor.
İçişleri kaynakları, “Türkiye, uluslararası suç örgütlerine nefes aldırmayacak. Bu operasyonlar kesintisiz devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.
