Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) aylardır devam eden kurultay davalarına ilişkin Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi nihai gerekçeli kararını açıkladı. Mahkeme, 38. Olağan Kurultay’ın iptali talebiyle açılan davada, “Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer yok” ifadelerini kullanırken, istinaf yolunun açık olduğunu da vurguladı.
Davanın Başlangıcı ve Sebepleri
CHP’nin 38. Olağan Kurultayı (4-5 Kasım 2023) ve 21. Olağanüstü Kurultayı (6 Nisan 2025) nedeniyle açılan davalar, Hatay’ın eski Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler tarafından başlatıldı. Davacılar, kurultaylarda oylama sürecine şaibe karıştığını iddia ederek kurultayın iptalini talep etti.
Ayrıca, davacılar eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun göreve iade edilmesini talep etti. Kurultaylarda delegelerin oylarını rüşvet karşılığında kullandığı iddiaları mahkeme sürecinde öne sürüldü ve dosya üzerinde detaylı inceleme yapıldı. Davalar, daha sonra Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde birleştirildi.
Duruşmalar ve Süreç Detayları
Davanın ilk duruşması 26 Mayıs’ta görüldü. İlk duruşmada davacıların ihtiyati tedbir talepleri reddedildi ve duruşma 30 Haziran’a ertelendi. Bu süre zarfında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 11 kişi hakkında, delegelere oy karşılığında para verildiğine dair iddianame tamamlandı.
Mahkeme, dosya üzerindeki görevsizlik itirazlarını beklemek amacıyla duruşmayı 8 Eylül’e, ardından 15 Eylül’e erteledi. 15 Eylül’de yapılan duruşmada, mahkeme ihtiyati tedbir talebini yeniden reddetti ve her iki kurultayda oy kullanan delegelerin isimlerinin bir sonraki duruşmaya kadar mahkemeye sunulmasını istedi. Bu listeler dava dosyasına girdi ve mahkeme tarafından dikkate alındı.
Gerekçeli Kararın Detayları
Mahkemenin gerekçeli kararında şu hususlar öne çıktı:
Olağan Kurultay’a ilişkin açılan davanın konusuz kaldığı tespit edildi.
Dolayısıyla karar verilmesine gerek bulunmadığı ifade edildi.
İstinaf yolunun açık olduğu belirtildi.
Delegelerin oy kullandığı listeler dava dosyasına sunuldu ve karar buna göre şekillendi.
Kararın açıklanması, CHP içinde aylardır süren tartışmalar ve genel başkanlık iddialarına dair hukuki sürecin sona erdiğini gösteriyor.
CHP’nin Kurultay Kararı ve Gelecek Süreç
Mahkeme süreci öncesinde CHP Parti Meclisi, 39. Olağan Kurultayı’nı toplama kararı aldı. Kurultay, 28-30 Kasım tarihlerinde yapılacak ve partinin yönetim organları ile delegeler, yeni kurultayda demokratik süreçlerini sürdürecek.
CHP’deki bu süreç, hem parti içi demokrasi hem de genel başkanlık tartışmalarının kamuoyuna yansıması açısından kritik önem taşıyor. Mahkemenin gerekçeli kararı, delegelerin ve parti içi aktörlerin taleplerinin hukuk çerçevesinde değerlendirildiğini ortaya koyuyor.
Önceki Duruşmalar ve Talepler
26 Mayıs: İlk duruşma ve ihtiyati tedbir talebinin reddi.
30 Haziran: Duruşmanın ertelenmesi ve iddianamenin tamamlanması.
8 Eylül & 15 Eylül: Görevsizlik itirazlarının incelenmesi, delegelerin isim listelerinin sunulması.
Bu süreç, CHP’nin kurultaylarında oy kullanımı ve parti içi demokratik işlemlere dair şeffaflık tartışmalarını da gündeme taşıdı.
Sonuç ve Değerlendirme
CHP’nin kurultay davasında gerekçeli kararın açıklanması, hem partideki tartışmaları hem de kamuoyunda gündeme gelen iddiaları netleştirdi. Mahkeme, davanın konusuz kaldığını belirterek yasal sürecin tamamlandığını vurguladı. 39. Olağan Kurultay ile parti, demokratik süreçlerini sürdürmeye devam edecek.

