Yeni Tanım: “Hayvanların Yenilebilir Kısımları”
Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, ette yeni bir tanım getirilmesini önerdi: “hayvanların yenilebilir kısımları”. Bu kapsamda biftek, sosis, şnitzel veya burger gibi isimlerin yalnızca et ürünleri için geçerli olmasını talep ettiler. Parlamenterler, ete alternatif olarak üretilen bitki bazlı veya laboratuvar ortamında hazırlanan ürünlerin ise daha açık ve sıkı biçimde etiketlenmesini istedi.
Eğer teklif kabul edilirse, bitki bazlı ürünler “vejetaryen burger” veya “vejetaryen sosis” gibi isimler kullanılarak satılamayacak. Bu durum, Avrupa’daki vejetaryen ve vegan ürün pazarında büyük bir değişikliğe yol açabilir.
Oylama ve Mücadele Süreci
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, yetki belgesi 532 evet, 78 hayır oyuyla kabul edildi. Bu belge, AP’nin tarım, gıda ve tedarik zincirine yönelik yeni kurallar konusundaki pozisyonunu belirliyor ve üye ülkelerle yapılacak müzakerelerde referans alınacak.
Önerilen değişiklikler, üye ülke temsilcileri ile AP arasındaki müzakerelerin ardından nihai şeklini alacak. Bu nedenle, bitki bazlı ürünlerin et terimleriyle pazarlanıp pazarlanamayacağı, önümüzdeki dönemde netleşecek.
Gıda Sektöründe Tepkiler
Bitki bazlı ürün üreticileri, bu öneriye şimdiden tepki gösterdi. Üreticiler, tüketicilerin ürünleri doğru şekilde anlamasını engelleyen bu düzenlemenin, alternatif protein pazarının büyümesini yavaşlatabileceğini ifade ediyor.
Öte yandan, et üreticileri ve çiftçiler, yeni düzenlemenin gerçek et ürünlerinin korunması ve tüketici yanılgısının önlenmesi açısından önemli olduğunu savunuyor. Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylama, tarım politikalarında et ve bitki bazlı ürünler arasındaki rekabeti düzenleme çabalarının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Sonuç ve Gelecek Süreç
Yeni yasa tasarısı, Avrupa Birliği genelinde hem üreticiler hem de tüketiciler için önemli etkiler doğuracak. Vejetaryen ve vegan ürünlerin pazarlama biçimi değişirken, et üreticileri lehine daha sıkı düzenlemeler getirilecek. Nihai karar, AP ile üye ülke temsilcileri arasındaki müzakerelerin tamamlanmasının ardından kesinleşecek.
