Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda denetimlerinin ardından taklit ve tağşiş yapılan ürünlere ilişkin listesini güncelledi. Sofralara kadar ulaşan bazı ürünlerde mevzuata aykırı içerikler belirlenirken sucuktan zeytinyağına, baklavadan baharatlara kadar çok sayıda gıda mercek altına alındı.
HİLELİ GIDA LİSTESİNE 35 YENİ ÜRÜN EKLENDİ
13 Ekim 2026 tarihinde güncellenen listeye 35 ürün daha eklendi. Bunlardan 6’sı insan sağlığını tehlikeye düşürebilecek ürünler arasında yer aldı.
SUCUK VE KIYMADA ET HİLESİ
Afyonkarahisar, Bursa ve Ankara’daki bazı üreticilerin et ürünlerinde mevzuata aykırı içerikler tespit edildi. Sucuk, köfte ve kıyma gibi ürünlerde mekanik ayrılmış kanatlı eti ve sakatat kullanıldığı belirlendi.
Lahmacun ve pide harçlarında da beyan edilen içerikten farklı et türlerine rastlandı. Önceki denetim kayıtlarında ise bazı ürünlerde tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmişti.
ZEYTİNYAĞINA FARKLI YAĞLAR KARIŞTIRILDI
Natürel sızma zeytinyağı adıyla satışa sunulan bazı ürünlerin içeriğinde ayçiçek ve kanola gibi tohum yağlarının bulunduğu ortaya çıktı.
Manisa, İstanbul, Hatay ve Bursa’daki bazı işletmelerin ürünlerinde daha düşük kaliteli yağların kullanıldığı belirlendi.
ÇİKOLATA VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA İLAÇ MADDESİ
Denetimlerde en dikkat çekici bulgulardan biri de takviye edici gıdalarda ortaya çıktı.
Zayıflama kapsülleri, bitkisel macunlar, çiğnenebilir takviyeler ve ginseng çikolatalarda beyan edilmeyen ilaç etken maddeleri tespit edildi.
BAKLAVADA AY ÇEKİRDEĞİ, PEYNİRDE NİŞASTA
Fıstıklı baklava adıyla satılan bazı ürünlerde ay çekirdeği ve gıda boyası kullanıldığı belirlendi.
Elazığ’da üretilen bir tulum peynirinde nişasta tespit edilirken kekik ve sumak gibi baharatlarda da yabancı maddeler ile izin verilmeyen boyalara rastlandı.
TÜKETİCİLERE ÖNEMLİ UYARI
Yetkililer, vatandaşların satın aldıkları ürünlerin etiketlerini dikkatle incelemelerini ve şüpheli gıdaları ilgili kurumlara bildirmelerini istiyor.
Gıda denetimlerinde uygunsuzluk belirlenen ürünlerin kamuoyuna açıklanması sürerken tüketici sağlığını korumaya yönelik kontroller devam ediyor.
