Bankalar, sorunlu alacakların çözümlenmesine yönelik plan hazırlayacak. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan ve bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapan yönetmeliğe göre, bankalarca hazırlanacak sorunlu alacak stratejisinin üç yıllık bir zaman dilimini öngörmesi gerekiyor.
Bankalarca sorunlu alacak stratejisinde yer alan hedeflere ulaşmaya yönelik her yıl bir öz değerlendirme yapılarak, sonuçları yönetim kuruluna bildirilecek.
PLANLAR, 31 ARALIK’A KADAR BDDK’YA GÖNDERİLECEK
Bu kapsamda, ilk kez hazırlanacak sorunlu alacak stratejileri ile operasyonel planlar, 31 Aralık’a kadar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) gönderilecek. BDDK, ihtiyaç duyulması halinde bu süreyi 6 aya kadar uzatabilecek.
Brüt donuk alacak tutarının sektörün toplam brüt donuk alacak tutarına oranı binde 5 veya üzerinde olan bankalarca, sorunlu alacakların yönetimi ve makul bir süre içinde azaltılması amacıyla sorunlu alacak stratejisi ve çözümleme birimleri oluşturulacak.
Söz konusu oranın hesaplanmasında bir önceki yıl sonu verisi kullanılacak.
BDDK BANKALARDAN SORUNLU ALACAK STRATEJİSİ OLUŞTURMASINI TALEP EDEBİLECEK
Bu oran binde 5’in altında olsa dahi, belirli bir coğrafi bölgede, belirli bir sektöre ya da ilişkili müşterilere kullandırılan kredilerden oluşan bir portföyün bankaların donuk alacakları içinde önemli bir payının olması durumunda, BDDK bu bankalardan sorunlu alacak stratejisi oluşturmasını ve çözümleme birimlerinin kurulmasını isteyebilecek.
KREDİ RİSKİNDE ARTIŞA İŞARET EDEN DURUMLARIN TESPİT EDİLMESİ HALİNDE BDDK ÇÖZÜMLEME BİRİMLERİ KURULMASI TALEP EDECEK
Yapılacak denetimler ve değerlendirmeler sonucu bankaların sorunlu alacaklarında ya da alacaklardan dolayı edinilen varlıklarında yüksek ya da artan düzeyde artış, hızlı kredi büyümesi veya düşük karşılık ayırma oranları gibi kredi riskinde artışa işaret eden durumların tespit edilmesi halinde, BDDK bu bankalardan da sorunlu alacak stratejisi oluşturmasını ve çözümleme birimleri kurulmasını isteyebilecek.
Yönetim kurulları; sorunlu alacakların çözümlenmesine ilişkin politikaları oluşturma, bunların uygulanmasını ve izlenmesini sağlama ve gerekli tedbirleri almakla yükümlü tutuldu.