Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan eyalet meclisi seçimlerinde Türkiye kökenli Elif Eralp’in başbakan adayı olduğu Sol Parti (Die Linke) sandıktan birinci çıktı.
Geçici resmi sonuçlara göre Sol Parti oyların yüzde 25,7’sini alarak Berlin’de ilk sıraya yerleşti. Parti, 2023’te yapılan seçimlere kıyasla oylarını 13 puanın üzerinde artırarak önemli bir yükseliş kaydetti.
Seçimde CDU yüzde 18,8 ile ikinci sırada kalırken, AfD yüzde 16,3 oy aldı. Yeşiller yüzde 14,3, SPD ise yüzde 12,1 seviyesinde kaldı. Seçime katılım oranı yüzde 74,2 olarak gerçekleşti.
45 yaşındaki Elif Eralp, seçim kampanyasında özellikle Berlin’de giderek büyüyen kira ve konut sorununa ağırlık verdi. Uygun fiyatlı konut, kiracı hakları ve büyük konut şirketlerine yönelik düzenlemeler kampanyanın öne çıkan başlıkları arasında yer aldı.
Seçim sonuçlarının ardından Sol Parti Berlin’de birinci parti konumuna yükselse de tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemedi. Kentin yeni yönetiminin belirlenmesi için koalisyon görüşmeleri yapılacak.
Türkiye’den Almanya’ya göç eden bir ailenin kızı olan Eralp’in elde ettiği sonuç, Berlin siyasetinde dikkat çeken bir başarı olarak kayıtlara geçti.
