Bilecik’te Anadolu’nun ilk müzik aleti bulundu

bilecikte-anadolunun-ilk-muzik-aleti-bulundu-K29h5qHX.jpg

Bilecik’in Bahçelievler Mahallesi’ndeki 9 bin yıllık kalıntıların bulunduğu kazı alanında çalışmalar devam ediyor.

Kazıda, 8 bin 500 yıl öncesine ait kemik bir müzik aleti gün yüzüne çıkarıldı.

Yakın zamanda Bilecik Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlayacak kemik objenin, Anadolu’nun bilenen ilk müzik enstrümanı olabileceği kaydedildi.

9 BİN YIL ÖNCESİNE AİT KALINTILAR

Mahallede yaşayan bir kişinin, boş arazide gördüğü seramik parçalarını Arkeoloji Müzesine bildirmesi sonucu önceki yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bilecik Belediyesince imzalanan protokol kapsamında, Valilik ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Rektörlüğü’nün desteğiyle bölgede başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.

Kazılarda, 9 bin yıl öncesine ait olduğu tespit edilen 11 insan iskeleti, siyez buğdayı, gernik buğdayı, ekmeklik ve makarnalık buğday, arpa, mercimek ile karaburçak gibi tohum kalıntıları bulundu.

“DELİKLERİNDEN BİR TANESİ KIRIK BİR ÜFLEMELİ ÇALGI”

BŞEÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Fidan, Batılı tanımlamayla flüt ya da düdük denebilecek objenin bir tarafında iki, diğer tarafında ise bir tane, çapları 1 santimetreden daha küçük delikler bulunduğunu belirtti.

Doç. Dr. Fidan, “Deliklerin bir tanesi kırıldığı için kullanım dışı kalan üflemeli çalgı günümüzden 8 bin 500 yıl öncesine tarihlenen bir avlu dolgusu içerisinde bulundu. Söz konusu eserin restorasyon süreci ve iz analizlerinin ardından kullanımına ilişkin çalışmaların da gerçekleştirilmesi planlamaktadır” dedi.

“KAŞGARLI MAHMUT TÜTEK OLARAK TANIMLADI”

Fidan ayrıca, “Türk dünyasında da bilinen bu müzik aleti tipi, Kaşgarlı Mahmud’un Divan-ı Lügati’t Türk adlı eserinde ‘Tütek’ olarak tanımlanmaktadır” diye ekledi.

Exit mobile version