Bingöl’ün Karlıova ilçesinde kot kumlama atölyelerinde çalıştığı belirlenen işçileri etkileyen silikozis hastalığı nedeniyle yaşanan can kayıpları artmaya devam ediyor. Son olarak Ferhat Gezer’in Ankara’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmesiyle birlikte, ilçede aynı hastalıktan ölenlerin sayısının 32’ye ulaştığı bildirildi.
İstanbul Esenyurt’ta “merdiven altı” olarak faaliyet gösteren kot kumlama atölyelerinde çalıştıkları belirtilen işçilerin, uzun süre boyunca solunum yoluyla yoğun silika tozuna maruz kaldığı ve bu nedenle silikozis hastalığına yakalandığı ifade ediliyor. Akciğerlerde kalıcı hasar oluşturan bu hastalık, zamanla ilerleyerek solunum yetmezliğine ve ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.
Son olarak hayatını kaybeden 40 yaşındaki Ferhat Gezer’in cenazesinin, memleketi Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Toklular köyünde defnedildiği öğrenildi. Bu son ölümle birlikte bölgede silikozis kaynaklı can kayıplarının 32’ye çıkması, hem iş sağlığı hem de denetim mekanizmaları açısından ciddi tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.
Bölgede yaşanan yüksek ölüm sayısı, uzun yıllardır süregelen çalışma koşullarındaki riskleri bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle koruyucu ekipman kullanılmadan yapılan kumlama işlemlerinin, çalışanlar için yüksek tehlike oluşturduğu belirtiliyor.
Uzmanlar, silikozisin tamamen önlenebilir bir meslek hastalığı olduğuna dikkat çekerek, uygun filtreleme sistemleri, kapalı çalışma alanları ve koruyucu maskeler kullanılmadan bu tür işlerin yapılmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguluyor. Hastalığın belirtilerinin yıllar içinde ortaya çıkması ise riski daha da artırıyor.
Yaşanan son gelişmeler, denetimsiz ve kayıt dışı üretim alanlarının işçiler üzerinde yarattığı ağır sonuçları bir kez daha gündeme getirirken, iş güvenliği önlemlerinin artırılması gerektiği yönündeki çağrıları da güçlendirdi.
