CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla açılan ceza davasında ara karar açıklandı. Dava, Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülürken, eksik hususların tamamlanması gerekçesiyle duruşma 13 Ocak 2026 tarihine ertelendi.
⚖️ Dava Kapsamı ve Şüpheliler
Dava kapsamında, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda delegelere menfaat karşılığı oy kullandırmakla suçlanan toplam 13 isim bulunuyor. Bunlar arasında görevinden uzaklaştırılan ve Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP Erzurum İl Başkanı Serhat Can Eş, CHP Parti Meclisi Üyesi Baki Aydöner, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Hüseyin Yaşar, Mehmet Kılınçaslan, CHP Bitlis İl Başkanı Metin Güzelkaya, Özgen Nama, CHP İstanbul eski İl Başkanı Özgür Çelik ve görevden uzaklaştırılan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat yer alıyor.
Şüpheliler, delegelere menfaat karşılığı oy kullandırmakla suçlanıyor. Ancak davanın bugüne kadarki süreci, olası bir mahkumiyetin düşük olduğunu gösteriyor.
📜 Kurultay İptali Davası ve Butlan İhtimali
CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nın iptali için eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler tarafından açılan dava, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 24 Ekim 2025’te reddedilmişti. Bu kararla birlikte, kurultayın iptali yönünde gündeme gelen **“mutlak butlan” ihtimali ortadan kalkmıştı.
Bugün görülen ceza davası ise bu hukuki süreçten bağımsız bir dava olarak ilerliyor. Mahkeme, eksik hususların giderilmesi amacıyla duruşmayı 13 Ocak 2026’ya erteledi. Bu erteleme ile ceza davasının sonucunda şüpheliler hakkında mahkumiyet beklenmediği ifade ediliyor.
🔍 Sürecin Önemi
CHP’deki bu dava süreci, hem parti içi dinamikler hem de Türkiye siyasetinde gündemin önemli maddelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Kurultay sürecinde yapılan usulsüzlük iddiaları, partideki delegelerin oy kullanımı ve seçim mekanizmalarıyla ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.
Ancak hem hukuk mahkemesinin önceki iptal kararları hem de ceza davasının erteleme gerekçeleri, olası bir parti içi yaptırım veya mahkumiyetin önünü kapatıyor. Siyasi gözlemciler, bu davanın özellikle gelecek seçimler ve parti içi dengeler üzerinde sınırlı bir etki yaratacağını öngörüyor.
🗓️ Sonraki Duruşma
Mahkemenin eksik hususların tamamlanması amacıyla verdiği ara karar doğrultusunda, dava 13 Ocak 2026 tarihinde tekrar görülecek. Bu süreçte, avukatların ek delil ve belgeleri mahkemeye sunması bekleniyor.
CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ceza davası, siyasi gözlemciler ve hukuk çevreleri tarafından yakından takip edilmeye devam ediyor.


