Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik faturalarında uygulamaya koyduğu “maliyet esaslı kademeli tarife” sistemini doğalgaz tüketimine de entegre etmeye hazırlanıyor. Bu yeni düzenleme ile birlikte, Türkiye genelinde doğalgaz fiyatlandırması şehir bazlı olarak farklılaştırılacak.
HER ŞEHRE ÖZEL DOĞALGAZ TARİFESİ GELİYOR
Bakanlık, 81 ilin enerji tüketim verilerini analiz ederek, her il için ayrı bir doğalgaz fiyatlandırma tablosu oluşturacak. Bu tablo, bölgesel iklim koşulları, tüketim alışkanlıkları ve altyapı maliyetleri gibi kriterlere göre şekillendirilecek. Böylece aynı miktarda doğalgaz kullanan iki komşu şehirdeki vatandaşlar farklı tutarlarda fatura ödeyebilecek.
Örneğin, kış aylarında daha sert iklim koşullarına sahip olan Erzurum gibi şehirlerde tüketim kotası daha yüksek olabilirken, Antalya gibi ılıman bölgelerde bu sınır daha düşük tutulabilir.
SÜBVANSİYONLAR KADEMELİ OLARAK GERİ ÇEKİLİYOR
Yeni sistemin bir diğer önemli boyutu ise devletin enerji faturalarına sağladığı sübvansiyon desteğinin kademeli olarak azaltılması. Elektrik ve doğalgaz faturalarında uygulanan indirimler, yeni tarife modeliyle birlikte daha sınırlı hale gelecek. Bu durum, tüketicilerin enerji kullanım alışkanlıklarını gözden geçirmesini ve daha bilinçli tüketim yapmasını gerektirecek.
TÜKETİCİLER İÇİN YENİ DÖNEM
Kademeli tarife sistemi, enerji maliyetlerinin daha adil ve sürdürülebilir şekilde dağıtılmasını hedefliyor. Ancak bu geçiş süreci, özellikle sabit gelirli haneler için dikkatli planlama gerektirecek. Tüketicilerin, yeni fiyatlandırma sistemine göre bütçelerini yeniden düzenlemeleri gerekebilir.