ABD’de Wisconsin eyaletinde bulunan Fort McCoy askeri üssünde, emir-komuta zincirini temsil eden duvarda Başkan Donald Trump, Başkan Yardımcısı JD Vance ve Savunma Bakanı Pete Hegseth’in portrelerinin yer almaması üzerine üs komutanı Sheyla Baez Ramirez görevinden uzaklaştırıldı.
ABD ordusunda protokole aykırı bir hareket gerekçe gösterilerek alınan bu karar, ülke gündeminde büyük yankı uyandırdı. Fort McCoy garnizonunun komutanı olarak görev yapan Sheyla Baez Ramirez’in görevden alınmasına ilişkin detaylar, Fox News ve ABD Savunma Bakanlığı kaynaklarından kamuoyuna duyuruldu.
KOMUTAN RAMIREZ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI
Fox News’in aktardığına göre, ABD Ordusu İhtiyat Grup Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, görevden uzaklaştırma kararının herhangi bir “görevi kötüye kullanma” suçlamasına dayanmadığı, ancak durumun incelenmeye devam ettiği belirtildi. Şu an için olayla ilgili daha fazla detay paylaşılmadı.
HEGSETH SOSYAL MEDYADAN DUYURDU
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, Fort McCoy üssünde kendisinin, Başkan Trump’ın ve Başkan Yardımcısı JD Vance’in fotoğraflarının bulunmadığını belirterek, bu durumun kabul edilemez olduğunu ve komutanın görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.
Hegseth’in açıklamasının ardından Pentagon’un hızlı müdahale birimi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, söz konusu duvar ihtilafının çözüldüğünü ve ilgili üç ismin portrelerinin yerine asıldığını duyurdu. Aynı açıklamada, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı da ifade edildi.
İKİNCİ TRUMP DÖNEMİNDE BENZER OLAY
Komutan Ramirez’in görevden alınması, ikinci Trump döneminde yaşanan ilk olay değil. 2024 Temmuz ayında, Başkan Yardımcısı JD Vance’in Grönland’daki Pituffik Uzay Gücü Üssü’ne gerçekleştirdiği ziyaretten sonra, üs komutanı Susannah Meyers da görevden alınmıştı.
Meyers’in, ziyaretin ardından personele gönderdiği bir e-postada, Vance’in görüşlerinin üs tarafından paylaşılmadığına dair ima içeren ifadeler kullandığı belirtilmiş ve bu gerekçeyle görevden uzaklaştırıldığı açıklanmıştı.
SİYASİ YÖNLENDİRME Mİ, PROTOKOL İHLALİ Mİ?
Yaşanan gelişmeler, ABD askeri protokollerinin siyasi figürlerle ilişkili uygulamaları konusunda yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Askeri üslerde emir-komuta zincirini gösteren duvarlarda yer alması gereken liderlerin fotoğraflarının eksik olması gibi durumların, siyasi baskı unsuru hâline geldiği yorumları yapılıyor.
KAYNAK:https://www.ensonhaber.com/