Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen GÖKSUR IIR Kızılötesi Arayıcı Başlıklı Füze, GÖKSUR 100-N Dikey Atım Sistemi’nden fırlatılarak denize yakın, alçak irtifadan uçan hedefi tam isabetle vurdu.
Türkiye, savunma sanayiinde attığı dev adımlarla bir başarıya daha imza attı. ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE iş birliğiyle geliştirilen GÖKSUR IIR Füzesi, test atışında hedefi tam isabetle vurarak milli hava savunma kabiliyetinin geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne serdi.
Milli hava savunma mimarisinde yeni bir adım
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin milli hava savunma mimarisinin her geçen gün yeni yeteneklerle güçlendiğini belirtti. Görgün, yapılan son testte GÖKSUR 100-N Dikey Atım Sistemi (DAVS) üzerinden fırlatılan GÖKSUR IIR (Imaging Infrared) Kızılötesi Arayıcı Başlıklı Füze’nin, alçak irtifada, deniz yüzeyine yakın seyreden hedefi tam isabetle vurduğunu açıkladı.
Görgün, paylaşımında, “Yerli ve milli mühendislik gücümüzle geliştirilen GÖKSUR IIR füzemizle, deniz platformlarımıza oyun değiştiren bir hava savunma yeteneği kazandırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Deniz platformlarına stratejik güç kazandırıyor
Yeni nesil hava savunma sistemi olarak geliştirilen GÖKSUR IIR, özellikle deniz platformlarını havadan gelebilecek tehditlere karşı korumak amacıyla tasarlandı. Füzenin en önemli özelliği, kızılötesi görüntüleme arayıcı başlığı sayesinde yüksek hassasiyetle hedef takibi yapabilmesi ve karıştırma (jammer) karşısında bile hedefini şaşmadan vurabilmesi olarak öne çıkıyor.
Testte kullanılan GÖKSUR 100-N Dikey Atım Sistemi (DAVS), gemilere entegre edilerek füzelerin dikey olarak fırlatılmasını sağlıyor. Bu sistem sayesinde gemiler, çok yönlü hedeflere karşı eş zamanlı savunma kabiliyeti kazanıyor.
ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE ortak geliştirmesi
Projede ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE ekipleri ortak çalışma yürüttü. ASELSAN, füze fırlatma sistemi ve elektronik kontrol altyapısını geliştirirken, TÜBİTAK SAGE ise füzenin güdüm, arayıcı başlık ve harp başlığı tasarımını üstlendi.
Haluk Görgün, “Bu önemli başarıya imza atan ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE ekiplerimiz başta olmak üzere emeği geçen tüm mühendis ve teknisyenlerimizi tebrik ediyorum. Mavi Vatan’a güven kazandıran yerli teknolojilerimizi daha da ileriye taşımak için gece gündüz çalışıyoruz.” dedi.
İlk atış başarıyla tamamlanmıştı
GÖKSUR IIR füzesinin ilk test atışı, Şubat 2025’te TCG Beykoz gemisinden yapılmış ve o denemede de hedef başarıyla vurulmuştu. Son gerçekleştirilen atış ise füzenin denize çok yakın irtifada seyreden hedeflere karşı etkinliğini doğruladı.
Savunma analistleri, bu testin Türkiye’nin deniz hava savunma yeteneklerinde önemli bir sıçrama anlamına geldiğini belirtiyor. Özellikle GÖKSUR IIR’in milli deniz platformlarına entegre edilmesiyle birlikte, Türk Donanması’nın hava savunma alanında bağımsız ve güçlü bir yapıya kavuşacağı ifade ediliyor.
Milli teknolojilerle savunmada tam bağımsızlık
GÖKSUR projesi, Türkiye’nin hava savunma sistemlerinde dışa bağımlılığı azaltma hedefinin bir parçası olarak geliştirildi.
Yerli mühendislik gücüyle tasarlanan bu sistem, Türkiye’nin “Tam Bağımsız Savunma Sanayii” vizyonuna katkı sağlayan en güncel örneklerden biri olarak değerlendiriliyor.
Uzmanlar, GÖKSUR IIR füzesinin önümüzdeki dönemde hem MİLGEM sınıfı gemilerde hem de yeni geliştirilen hava savunma platformlarında kullanılmasının planlandığını belirtiyor.
Görgün: “Mavi Vatan’a güven sunuyoruz”
Savunma Sanayii Başkanı Görgün açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bu önemli başarıya imza atan ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE ekiplerimiz başta olmak üzere emeği geçen tüm paydaşlarımızı yürekten tebrik ediyorum. Mavi Vatan’a güven sunan yeni teknolojilerimizi daha ileriye taşımak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.”
Savunma sanayiinde yükselen Türkiye
Son yıllarda Türk savunma sanayii, karadan denize, havadan uzaya kadar geniş bir yelpazede dikkat çekici ilerlemeler kaydediyor.
GÖKSUR IIR füzesiyle elde edilen başarı, HİSAR, SİPER, SUNGUR, GÖKDEMİR gibi diğer milli hava savunma sistemlerinin oluşturduğu güçlü mimarinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Uzmanlara göre, Türkiye artık hem kara hem deniz tabanlı hava savunma sistemlerinde kendi teknolojisini geliştiren sayılı ülkeler arasında yer alıyor.