MENOPOZUN SIKINTILARINA KATLANMAK ZORUNDA OLMADIĞINIZI BİLİYOR MUYDUNUZ?

WhatsApp Görsel 2024-10-04 saat 14.51.41_10f8a2e2

MENOPOZUN SIKINTILARINA KATLANMAK ZORUNDA OLMADIĞINIZI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Menopoz, kadının bir yıl süreyle adet görmemesi olarak tanımlanır. Toplumlar arası menopoz yaşı değişmekle birlikte dünyada ortalama 51 yaş, Türkiye’ de ise 47 yaş olarak kabul edilmektedir.

Menopoz, hormonal değişikliklerle birlikte kadının aile ve iş yaşamının ve benlik algısının değiştiği bir dönemdir. Bu süreçte meydana gelen fizyolojik ve psikososyal değişiklikler farklı şiddette ve sürede olabilir.

Menopoz dönemi kadınlarda gençliğin kaybı, üreme yeteneğinin ve çekiciliğin kaybı olarak algılandığında yaşlanma hissinin kuvvetlenerek arttığı bir dönemdir.

Oysaki hayatımızın üçte birini menopozda geçireceğimiz gerçeğini ne kadar erken kabullenirsek kalan süreyi sağlıklı ve keyifli bir şekilde geçirmek için de o kadar erken yol alabiliriz.

MENOPOZ YAŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Bunun tek bir sebebi olduğunu söylemek doğru olmaz. Sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Annenin menopoza girme yaşı
  • Genetik faktörler
  • Kadının ilk adet görme yaşı ve gebelik yaşı
  • Düzensiz menstrual sikluslar
  • Oral kontraseptif kullanımı (doğum kontrol ilaçları)
  • Gebelik süresi, emzirme süresi
  • Kadının sağlık durumu, vücut kitle indeksi
  • Fiziksel aktivite
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Ooferektomi (ameliyatla yumurtalıkların alınması) veya radyasyona maruziyet
  • Sosyo-ekonomik durum, eğitim düzeyi, menopoza yönelik kişisel bakış açısı, stres, fiziksel ve çevresel faktörlerdir.

EN SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR NELERDİR?

Ateş basması, terleme, uyku problemleri, yorgunluk ve gerginlik en sık sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bunun yanı sıra kadınların bahsetmekten çekindiği vajinal kuruluk, cinsel istekte azalma, cinsel ilişkide rahatsızlık ve ağrı, idrar kaçırma, meme ağrısı, kilo alımı da yaşanan sıkıntılardandır.

Yine kalp-damar hastalıkları, hafıza problemleri, sinirlilik, depresyon, osteoporoz (kemik kütlesinin azalması), saçlarda incelme ve dökülme, ciltte kırışıklık oluşumu görülebilir.

BU SIKINTILARDAN KURTULMANIN YOLLARI NELERDİR?

Öncelikle sağlıklı beslenme ve egzersiz olmazsa olmazlardandır. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan kurtulmak gerekir. Mutlaka hekiminize başvurmalısınız. Muayene ve tetkikler sonucunda sizin için uygun olan tedaviyi belirliyoruz. Tedavi seçeneklerimiz hormon tedavileri, bitkisel ilaçlar, kemik erimesinin önüne geçmek için takviye ilaçlar, sıcak basması ve ruh hali değişimleri için antidepresanlar olabilir. Tedavi kişiden kişiye değişmektedir. Sağlıklı günler dilerim.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Op.Dr.Saniye Köseoğlu

 

 

 

Exit mobile version