Küresel borsalar yeni haftaya hızlı girdi

kuresel-borsalar-yeni-haftaya-hizli-girdi-IC6h9c3m.jpg

Küresel piyasalarda temmuz ayının son haftasına girilirken birçok ülkede yeniden artışa geçen koronavirüs vaka sayıları, olası kapanma ve bunun ekonomilere yansımalarına yönelik tedirginlikleri gündemde tutuyor.

Yurt içi piyasaların Kurban Bayramı tatili dolayısıyla sadece yarım gün işlem gördüğü geçen hafta küresel piyasalarda pozitif bir seyir izlenirken, bu hafta ABD ve Euro Bölgesi’nde büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündeminin yanı sıra ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Enflasyon Raporu takip edilecek.

BUGÜNDEN İTİBAREN YOĞUN VERİ GÜNDEMİ TAKİP EDİLECEK

Bu gelişmelerle geçen hafta başında kayıpların yaşandığı pay piyasaları yönünü pozitife çevirirken, yeni haftada bugünden itibaren yoğun veri akışı izlenecek. ABD ve Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi ile büyüme verilerinin öne çıktığı yeni haftada, enflasyon endişeleri ve para politikalarına yönelik beklentileri şekillendirmesi açısından Fed’in çarşamba günü açıklayacağı faiz kararı kritik olacak.

ENFLASYON RAPORU BEKLENİYOR

Yurt içinde ise bugünden başlayan yoğun veri akışı ve şirket bilançolarının yanı sıra TCMB’nin perşembe günü yayımlayacağı yılın 3. Enflasyon Raporu yakından takip edilecek.

ABD BORSALARI DEĞERLENDİ

ABD’de cuma günü imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) temmuzda 63,1 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,68 artışla tarihinde ilk kez 35 bin puanı aşarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,98 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,04 değer kazandı. Haftalık bazda bakıldığında ise Dow Jones endeksinde yüzde 1,08’lik, S&P 500 endeksinde yüzde 1,96’lık ve Nasdaq endeksinde yüzde 2,84’lük değer kazancıyla kapanış rekorlarını kırdı. Endekslerdeki bu yükselişte, genel olarak beklentilerin üzerinde gelen şirket bilançoları da etkili oldu. Dolar endeksi 93,2 seviyelerini test ettiği haftayı 92,9 seviyelerinden tamamladı, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 1,1340 ile yaklaşık 5 ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 1,26 seviyelerinde dengelendi.

AVRUPA PİYASALARI POZİTİF İLERİYOR

Avrupa tarafında, geçen hafta makroekonomik verilerin karışık sinyaller vermesi ve kononavirüs vaka sayılarındaki hızlı artışa karşın, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) “yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşana kadar mevcut faiz oranlarının korunacağı” yönlendirmesi pay piyasalarını destekledi.

Cuma günü açıklanan verilere göre, temmuz ayı imalat sanayi PMI Almanya’da 65,6 ile 3 ayın en yüksek, Euro Bölgesi’nde ise 62,6 ile 4 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Bu gelişmelerle cuma günü İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,85, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 1 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,35 değer kazandı. Endekslerin haftalık bazda ise ortalama yüzde 1 değer kazanması dikkati çekerken, geçen hafta 1,1752 ile 15 haftanın en düşük seviyesini gören avro/dolar paritesi, bugün 1,18 seviyelerinde bulunuyor.

BITCOIN ÖNCE DÜŞTÜ, ŞİMDİ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Öte yandan uzun zamandır düşüş eğiliminde hareket eden kripto paraların, bugün Bitcoin öncülüğünde sert yükselmesi gündemin odağına yerleşti. Geçen hafta 29 bin dolar seviyesine kadar gerileyen Bitcoin’in fiyatı, önceki güne göre yüzde 10’a yakın değer kazanarak 38 bin doların üzerine çıktı.

Analistler, teknoloji devi Amazon’un kripto para piyasasına girmeyi planladığı yönündeki henüz doğrulanmamış haberlerin, Bitcoin alımlarının güçlenmesinde etkili olduğunu bildirdi.

DOLAR/TL

Uluslararası piyasalarda geçen hafta boyunca 8,51-8,62 bandında hareket eden dolar/TL paritesi ise yeni güne bankalararası piyasada 8,59 seviyelerinden başladı.

Bugün yurt içinde imalat sanayi kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi ve finansal hizmetler güven endeksi verilerinin izleneceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.320 seviyesinin destek, 1.400 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

PİYASALARDA BUGÜN TAKİP EDİLECEK VERİLER:

10.00 Türkiye, temmuz ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranı

10.00 Türkiye, temmuz ayı reel kesim güven endeksi

11.00 Almanya, temmuz ayı IFO iş dünyası güven endeksi

14.30 Türkiye, temmuz ayı finansal hizmetler güven endeksi

17.00 ABD, haziran ayı yeni konut satışları

17.30 ABD, temmuz ayı Dallas Fed İmalat Endeksi

Exit mobile version