Türkiye’nin yakın tarihindeki en çok tartışılan olaylardan biri olan Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin soruşturmada yıllar sonra dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Yürütülen kapsamlı soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden 19’u tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindeki kişilerin yaşamını yitirdiği 2009 yılındaki helikopter kazasına ilişkin dosya, aradan geçen uzun zamana rağmen yeniden hareketlendi.
Soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmeye başlanmasının ardından, olayın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla yeni adımlar atıldı. Bu kapsamda çok sayıda kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Geniş Kapsamlı Operasyon Düzenlendi
Soruşturma kapsamında belirlenen adreslere yönelik operasyonlar gerçekleştirildi. Güvenlik güçleri tarafından Ankara, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Adana, Antalya, Çanakkale, Bursa, Isparta ve Afyonkarahisar’da eş zamanlı baskınlar yapıldı.
Operasyonlarda çok sayıda şüpheli gözaltına alınırken, bazı şüphelilerin ise cezaevinde bulunduğu veya firari durumda olduğu belirtildi.
Şüpheliler hakkında silahlı terör örgütü kurma, yönetme ve örgüte üye olma ile tasarlayarak kasten öldürme suçlamalarının yöneltildiği öğrenildi.
Mahkemeden Tutuklama Kararı
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 27 şüphelinin adli işlemleri tamamlandı. Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerden 19’u tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Mahkeme, 8 şüpheli hakkında ise adli kontrol uygulanmasına karar verdi.
Soruşturmanın devam ettiği, yeni deliller ve ifadeler doğrultusunda dosyanın genişleyebileceği ifade edildi.
Soruşturmada Eski Askerlerin İsimleri de Yer Aldı
Dosya kapsamında daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapan bazı isimlerin de soruşturma listesinde bulunduğu belirtildi.
15 Temmuz darbe girişimiyle bağlantılı suçlardan hüküm giyen bazı eski askerlerin de gözaltı listesinde yer aldığı aktarıldı.
Ayrıca FETÖ soruşturmaları kapsamında işlem görmüş veya kamu görevinden ihraç edilmiş bazı eski asker ve polislerin de dosya kapsamında incelendiği kaydedildi.
Ailenin Yıllardır Talep Ettiği Araştırmalar Yeniden Gündemde
Muhsin Yazıcıoğlu’nun ailesi ve avukatları, kazanın ardından geçen süreçte olayın tüm yönleriyle araştırılması gerektiğini savundu.
Aile tarafından daha önce yapılan başvurularda, helikopter kazasının meydana geldiği gün yaşanan gelişmeler, olası takip iddiaları ve bazı kişilerin bağlantılarının ayrıntılı şekilde incelenmesi talep edilmişti.
Son soruşturma sürecinde, daha önce gündeme gelen iddiaların ve yeni elde edilen bilgilerin değerlendirildiği bildirildi.
25 Mart 2009’da Ne Olmuştu?
Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişiyi taşıyan helikopter, 25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde bulunan Keş Dağı bölgesinde düştü.
Kazanın ardından başlatılan soruşturma uzun yıllar devam etti. İlk incelemeler, bilirkişi raporları ve hukuki itirazlarla birlikte dosya birçok kez yeniden ele alındı.
Daha önce bazı şüpheliler hakkında takipsizlik kararları verilmiş, ancak aile ve siyasi çevrelerin itirazları sonrası yeni değerlendirmeler yapılmıştı.
Dosya Ankara’ya Gönderildi
Soruşturma sürecinde oluşturulan bilirkişi heyetleri farklı incelemeler gerçekleştirdi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda dosya Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na devredildi.
Yıllardır kamuoyunun yakından takip ettiği Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında son tutuklama kararları, dosyada yeni bir hukuki sürecin başladığını gösteriyor.
Soruşturmanın bundan sonraki aşamalarında yeni ifadeler, deliller ve gelişmelerin ortaya çıkması bekleniyor.
