Fransa’da edebiyat dünyası, ödüllü bir roman hakkında ortaya atılan yapay zekâ iddiasıyla hareketlendi. Haiti doğumlu yazar Thélyson Orélien’in “C’était ça ou mourir” adlı romanının büyük ölçüde yapay zekâ tarafından yazıldığı öne sürüldü.
38 yaşındaki Orélien, 21 Eylül’de eseriyle Prix du Roman Fnac 2026 ödülünün sahibi oldu. Roman aynı zamanda Goncourt ve Renaudot başta olmak üzere önemli edebiyat ödüllerinin ilk seçkilerinde de yer aldı.
Ödülün ardından sosyal medyada anonim bir hesap, kitabın bazı bölümlerinin yapay zekâ tespit programıyla incelendiğini ve metinlerin “yüzde 100 yapay zekâ” sonucu verdiğini iddia etti. Ancak bu tür tespit araçlarının kesin sonuç vermediği ve zaman zaman insan tarafından yazılan metinleri de yapay zekâ ürünü olarak işaretleyebildiği biliniyor.
Yazar Thélyson Orélien ise hakkındaki suçlamaları kesin bir dille reddetti. Romanın ilk taslağını 2019 yılında yazmaya başladığını belirten Orélien, metindeki imgelerin, tekrarların ve anlatım ritminin kendi edebi üslubunun bir parçası olduğunu söyledi.
Orélien, eserin kendisine ait olduğunu göstermek amacıyla editörüyle birlikte yazım sürecine ilişkin belgeleri hazırladığını da açıkladı.
Romanın yayınevi de yazara destek verirken, eserin özgün bir çalışma olduğunu savundu. Tartışma, edebiyat dünyasında yapay zekâ tespit araçlarının güvenilirliği ve bu araçların bir eserin kim tarafından yazıldığını kanıtlamak için yeterli olup olmadığı sorusunu yeniden gündeme taşıdı.
#YapayZeka, #ThélysonOrélien, #Edebiyat, #Roman, #Fransa, #Teknoloji
