Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye’de zorunlu eğitim süresine yönelik kritik bir adımın sinyalini verdi. Bakan Tekin, 12 yıllık zorunlu eğitimin kısaltılması için hazırlanan raporun tamamlandığını ve raporun ilk Kabine Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacağını açıkladı. Tekin, bu değişikliğin hayata geçmesi halinde eğitim sisteminde farklı alternatiflerin uygulanabileceğini belirtti.
ZORUNLU EĞİTİM SÜRESİ GÜNDEME GELDİ
Kanal 7 televizyonunda konuşan Tekin, toplumun eğitimden beklentileri ve bilgiye erişimin kolaylaşması gibi etkenler nedeniyle zorunlu eğitim süresinin kısaltılabileceğini ifade etti. Bakan Tekin, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) lisans eğitiminin 3 yıla düşürülmesine yönelik hazırlıklarını hatırlatarak, eğitim sisteminde kapsamlı bir yeniden yapılandırmanın gündemde olduğunu vurguladı.
CUMHURBAŞKANI ONAYI BEKLENİYOR
Tekin, hazırlanan raporun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulacağını belirterek, “Bu konuda karar verilirse farklı alternatifler uygulanabilir. İlk kabinede büyük ihtimalle bununla ilgili bir sunum yapacağız” dedi. Bakan, alınacak kararın önümüzdeki yılın eğitim öğretim takvimi üzerinde doğrudan etkili olacağını da açıkladı. “Önümüzdeki yılın takvimi buna göre dizayn edilecektir” ifadesini kullanan Tekin, değişikliğin sistematik ve planlı bir şekilde uygulanacağını vurguladı.
ÖĞRETMEN ATAMALARI VE AKADEMİ KONTENJANLARI
Bakan Tekin, öğretmen atamaları ve Milli Eğitim Akademisi kontenjanlarıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. KPSS ile mülakat döneminin sona erdiğini belirten Tekin, bu uygulamanın bu yıl son kez yapıldığını söyledi. 24 Kasım’da 15 bin öğretmenin atamasının gerçekleştirileceğini açıklayan Bakan, 2026 başından itibaren akademide 10 bin öğretmenin eğitim sürecinin başlatılacağını duyurdu.
EĞİTİMDE YENİ DÖNEM YOLDA
Bakan Tekin’in açıklamaları, Türkiye’de eğitim sisteminde köklü bir değişikliğin kapısını aralıyor. Zorunlu eğitim süresinin kısaltılması, lisans eğitiminin süresinin düşürülmesi ve öğretmen atamalarındaki yeni düzenlemeler, eğitim politikalarında reform niteliğinde adımlar olarak öne çıkıyor. Bakan Tekin’in verdiği tarihler ve hazırlanan rapor, önümüzdeki dönemde hem öğrencilerin hem de eğitim çalışanlarının planlamalarını doğrudan etkileyebilecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Eğitim sisteminde yapılacak bu değişikliklerin önümüzdeki yılın öğretim takvimiyle birlikte uygulanması bekleniyor ve Türkiye’de eğitimde daha esnek, daha kısa ve daha erişilebilir bir dönem başlatılacak gibi görünüyor.