Dünya genelinde kullanılan saat sisteminde köklü bir değişiklik gündemde. Dünya’nın dönüş hızındaki farklılıklar nedeniyle uygulanan “artık saniye” sisteminin kaldırılması planlanıyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 69 ülkenin değerlendireceği düzenleme kabul edilirse Mayıs 2027’de yürürlüğe girebilecek.
61 SANİYELİK DAKİKALAR TARİHE KARIŞABİLİR
Atom saatleri son derece hassas ölçümler yaparken Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı sabit kalmıyor. Bu farklılığı dengelemek amacıyla belirli dönemlerde saat sistemine bir saniye ekleniyor.
“Artık saniye” adı verilen uygulama nedeniyle bazı dakikalar 61 saniye sürüyor. Ancak bu küçük değişiklik, dijital sistemlerde ciddi teknik sorunlara yol açabiliyor.
BİLGİSAYARLAR VE UÇUŞ SİSTEMLERİ ETKİLENİYOR
Geçmişte yapılan saniye eklemelerinin bazı internet platformlarında sistem arızalarına ve hava yolu operasyonlarında aksamalara neden olduğu belirtiliyor.
Uzmanlar, Dünya’nın dönüş hızındaki değişimler nedeniyle gelecekte bir saniyenin çıkarılmasının da gerekebileceğine dikkat çekiyor.
TÜRKİYE’NİN DE KATILACAĞI OYLAMA BEKLENİYOR
Uluslararası düzeyde hazırlanan düzenleme, atom saatleriyle Dünya’nın dönüşüne dayalı zaman arasındaki farkın daha uzun süre tolere edilmesini öngörüyor.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 69 ülkenin katılımıyla yapılması beklenen oylamada teklif kabul edilirse yeni sistemin Mayıs 2027’de uygulanmaya başlaması hedefleniyor.
VATANDAŞLARIN SAATLERİ DEĞİŞECEK Mİ?
Yeni düzenleme günlük yaşamda kullanılan saatleri doğrudan etkilemeyecek. Telefonlar, bilgisayarlar ve kol saatleri aynı zamanı göstermeye devam edecek.
İşe gidiş, okul ve mesai saatlerinde de değişiklik olmayacak. Düzenleme esas olarak internet altyapısı, uydu sistemleri, finans piyasaları ve uluslararası iletişim ağlarını ilgilendiriyor.
Türkiye’de uygulanan kalıcı yaz saati sistemiyle de doğrudan bir bağlantısı bulunmuyor.
#SaatSistemi, #Türkiye, #ArtıkSaniye, #2027, #TeknolojiHaberleri, #DünyaHaberleri
