Uzmanlar, özellikle sporcularda menisküs yırtığının tekrarlayabildiğini ve bu yüzden spor yapılan zeminin düzgün olması gerektiğini söylüyor. Menisküsün vücuttaki en önemli dokulardan biri olduğunu kaydeden Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Onur Kocadal, menisküs yırtığında erken teşhisin ve tedavinin önemine vurgu yaptı. Doç. Dr. Kocadal, menisküsün hasar görmesi durumunda dizin de büyük ölçüde hasar görebileceğinin altına çizerek, bu problemlerin önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri de anlattı.
YAŞLILARDA VE GENÇLERDE DE GÖRÜLÜYOR
Menisküs yırtığının sıklıkla sporcularda ve dejenerasyona bağlı olarak yaşlılarda görüldüğünü aktaran Doç. Dr. Kocadal, diye konuştu.
Doç. Dr. Kocadal, menisküs yırtılması durumunda yaşanabilecek şikayetler ve belirtilerle ilgili şunları anlattı:
TEKRARLAMA RİSKİ VAR
Menisküs yırtıklarında öncelikle yırtığın durumunun değerlendirildi tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Kocadal, “Yaptığımız değerlendirme sonucunda, yırtık eğer ciddi ve eklem içerisinde açılmışsa o zaman onu alma eğiliminde oluyoruz. Ancak menisküs, çok önemli bir doku olduğu için öncelikli niyetimiz onu dikip tamir etmek oluyor. Dolayısıyla korunabilecek bütün menisküs dokusunu korumaya çalışıyoruz.” dedi.
Menisküs yırtıklarının tedaviden sonra da tekrarlama olasılığı bulunduğunu hatırlatan Doç. Dr. Onur Kocadal, “Yırtık, aynı yerden oluşabileceği gibi farklı bir yerde de gelişebiliyor. Tamir ettikten sonra yaptığımız dikişlerin iflas etmesi gibi problemlerle de karşılaşabiliyoruz. Ancak yapılan tamirlerin yüzde 70’i başarılı oluyor.” diye konuştu.
Doç. Dr. Onur Kocadal, menisküsün hasar görmemesi için alınabilecek önlemleri şöyle anlattı: