ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yi yeniden F-35 savaş uçağı programına dahil etmeye sıcak baktığına dair haberler uluslararası diplomasi gündemini hareketlendirdi. Türkiye’nin F-35 programına olası dönüşü, başta Yunanistan ve Güney Kıbrıs olmak üzere birçok aktörü endişelendirdi. Bu gelişme, özellikle Rum lobisinde ciddi bir paniğe neden oldu.
F-35 PROGRAMI VE TRUMP’IN YAKLAŞIMI
Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasında, Türkiye’ye uygulanan CAATSA yaptırımlarını kaldırma ve F-35 savaş uçaklarının satışını yeniden değerlendirme fikrine olumlu yaklaştığı belirtilmişti. ABD Kongresi’nde hazırlanan bir raporda da Türkiye’nin F-35 alımı konusunun yeniden gündeme gelebileceği ifade edildi. FOX News, Trump’ın bu konuda Erdoğan’a yeşil ışık yakmaya hazır olduğunu öne sürdü.
RUM LOBİSİ HAREKETE GEÇTİ
Bu gelişme üzerine Kıbrıs Rum kesiminde ve Rum lobisinde diplomatik karşı atak başladı. Güney Kıbrıs merkezli Uluslararası Koordinasyon Komitesi PSEKA, ABD yönetimine çağrıda bulunarak Türkiye’nin F-35 programına yeniden dahil edilmesine karşı çıkılması gerektiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, “En gelişmiş savaş uçağı olan F-35, yalnızca güvenilir müttefiklerin kullanımına sunulmalıdır. Türkiye ise güvenilirliğini defalarca kaybetmiştir.” denildi.
SENATÖR REESE’TEN NET MESAJ
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Jim Reese ile görüşen Rum temsilciler, Reese’in “Türkiye’nin F-35 programına yeniden katılmasına izin vermeyeceğiz” sözlerini kamuoyuna duyurdu. Reese’in bu açıklaması Rum lobisi tarafından bir kazanım olarak duyuruldu.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NA MEKTUP GÖNDERİLDİ
Yunan-Amerikan Liderlik Konseyi (HALC) tarafından da ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’ya hitaben yazılan bir mektupta, CAATSA yaptırımlarının kaldırılması konusunun ancak Türkiye’nin bu yönde adım atması halinde gündeme gelmesi gerektiği belirtildi. Kamuoyu bu mektubu imzalamaya davet edildi.
ATİNA CEPHESİNDE RAHATSIZLIK BÜYÜYOR
Yunanistan tarafı ise Türkiye’nin F-35 programına dahil edilme ihtimaline karşı alarm durumuna geçti. Atina, Türkiye’nin bu programla yeniden hava üstünlüğünü sağlayabileceğinden endişe duyarken, Rum lobisinin ABD’deki etkili grupları harekete geçirmesi bu endişeleri açıkça ortaya koyuyor.
TÜRKİYE’NİN MİLLİ HAVACILIK STRATEJİSİNE DESTEK
Savunma sanayi alanında önemli atılımlar yapan Türkiye’nin, F-35 programına olası dönüşü hem hava kuvvetlerinin kapasitesini artıracak hem de NATO içindeki konumunu güçlendirecek. Ankara’nın bu konuda izleyeceği diplomatik rota ve Washington’la yapılacak görüşmelerin seyri önümüzdeki günlerde belirleyici olacak.