Uğur Şahin ve Özlem Türeci’den Yeni Çığır Açan Aşı: BioNTech Denemelere Başladı

66c85d0514e45537__w1200xh674

BioNTech’ten Akciğer Kanserine Karşı Çığır Açan Aşı: Klinik Denemeler Başladı
Koronavirüs pandemisinde geliştirdikleri aşıyla büyük bir etki yaratan Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortakları olduğu BioNTech, şimdi de akciğer kanseriyle mücadele için geliştirdiği ilk mRNA aşısının klinik denemelerine başladı. Her yıl 1,8 milyon kişinin ölümüne neden olan akciğer kanserine karşı umut vaadeden bu aşı, yedi ülkede test ediliyor.

BNT116 adı verilen mRNA temelli aşı, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye’deki 34 araştırma merkezinde Faz 1 klinik denemeleri kapsamında uygulanıyor. Aşının hedefi, cerrahi veya radyoterapi öncesi erken evre hastalıklardan ileri evre vakalara ve nükseden kanser durumlarına kadar yaklaşık 130 hastayı kapsıyor.

Aşı, Covid-19 aşılarında kullanılan mRNA teknolojisini temel alıyor ve bağışıklık sistemine, kanser hücrelerinin hedef alacağı tümör belirteçlerini sunarak bu hücrelerle savaşmasını sağlıyor. Kemoterapinin aksine, bu yöntem sağlıklı hücrelere zarar vermeden bağışıklık tepkisini güçlendirmeyi hedefliyor.

İngiltere’deki aşı denemelerini yöneten Prof. Siow Ming Lee, bu yeni teknolojinin akciğer kanserinin tedavisinde “heyecan verici bir dönemin” başlangıcını işaret ettiğini belirterek, “Bu teknoloji, kanser tedavisinde bir sonraki büyük adım olabilir” dedi.
kaynak:ensonhaber.com.tr

Exit mobile version