İstanbul Büyükçekmece’de bulunan Hz. Ebubekir Camii’nde yaşandığı belirtilen olay, bağış paralarıyla ilgili iddiaların ardından büyüyen tartışmayı gündeme taşıdı. İddiaya göre camide görev yapan müezzin F.B., cuma namazlarının ardından cemaatten toplanan bağışların müftülüğe eksik bildirildiğini ve tutanaklara gerçek miktarların yazılmadığını öne sürerek şikâyette bulundu.
Şikâyetin ardından camide görev yapan imam ile müezzin arasında yaşanan gerilimin kavgaya dönüştüğü ileri sürüldü. Cami avlusunda meydana gelen olay sırasında çevrede bulunan çocukların korkarak ağladığı ve olay yerinden uzaklaştığı iddia edildi.
Bağışların toplanması ve kayıt altına alınmasına ilişkin iddialarla ilgili soruşturma süreci devam ederken, imam hakkında soruşturma izni verildiği ve görev yerinin değiştirildiği belirtildi.
TARTIŞMANIN MERKEZİNDE CUMA BAĞIŞLARI VAR
Olayın, cuma namazları sonrasında cemaatten toplanan bağışların miktarıyla ilgili yaşanan anlaşmazlık nedeniyle başladığı öne sürüldü.
Büyükçekmece Hz. Ebubekir Camii’nde müezzin olarak görev yapan F.B.’nin, cami yönetiminde görev almaya başlamasının ardından toplanan paraların kayıt altına alınmasıyla ilgili bazı sorunlar fark ettiği iddia edildi.
Müezzinin, cuma namazlarının ardından toplanan bağışların tamamının tutanaklara geçirilmediğini ve müftülüğe bildirilen rakamlarla gerçek toplanan miktar arasında fark bulunduğunu düşündüğü belirtildi.
Bu durum üzerine F.B.’nin konuyu cami yönetimine taşıdığı, ardından da ilgili mercilere şikâyette bulunduğu aktarıldı.
“PARALAR BOŞ TUTANAKLARLA ALINDI” İDDİASI
Müezzinin eşi Ebru Bıyıkoğlu da konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Bıyıkoğlu, eşinin bazı bağış paralarının imam tarafından boş tutanaklarla alındığını gördüğünü iddia etti. Bu uygulamanın doğru olmadığını düşünen müezzinin, bağışların herkesin huzurunda sayılması ve elde edilen miktarın eksiksiz şekilde tutanağa geçirilmesi gerektiğini söylediği aktarıldı.
İddiaya göre F.B., imamla yaptığı görüşmelerde bağışların usulüne uygun şekilde kayıt altına alınması konusunda ısrar etti.
Bıyıkoğlu’nun anlatımına göre yaşanan anlaşmazlık sonrasında konu resmi mercilere taşındı.
ŞİKÂYET SONRASI BAĞIŞ MİKTARLARI DİKKAT ÇEKTİ
Müezzinin şikâyetinin ardından camide bildirilen bağış miktarlarında artış yaşandığı öne sürüldü.
Söz konusu değişikliğin de dikkat çekmesi üzerine olayın daha kapsamlı şekilde incelendiği belirtildi. Kaymakamlık tarafından imam hakkında soruşturma izni verildiği ifade edildi.
Ancak bağışların eksik bildirildiği ya da herhangi bir paranın usulsüz şekilde alındığı yönündeki iddiaların kesinleşmiş bir yargı kararıyla sabit olmadığı, sürecin soruşturma aşamasında bulunduğu kaydedildi.
ŞİKÂYETİN ARDINDAN CAMİ AVLUSUNDA KARŞI KARŞIYA GELDİLER
Bağışlarla ilgili tartışmanın ardından taraflar arasındaki gerilimin daha da yükseldiği iddia edildi.
Müezzin F.B. ile imamın bir süre sonra cami avlusunda karşı karşıya geldiği belirtildi. Sözlü tartışmanın kısa süre içerisinde kavgaya dönüştüğü ve imamın müezzine saldırdığı ileri sürüldü.
Yaşanan arbede sırasında cami avlusunda bulunan çocukların olaydan korktuğu iddia edildi. Çocukların ağlayarak bölgeden uzaklaşmaya çalıştığı, çevrede bulunan bir kişinin ise tarafların arasına girerek kavgayı sonlandırmaya çalıştığı aktarıldı.
Cami gibi insanların ibadet amacıyla bulunduğu bir alanda yaşandığı belirtilen kavga, olayın en dikkat çeken bölümlerinden biri oldu.
İMAMIN GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLDİ
Yaşanan gelişmelerin ardından imamın görev yerinin değiştirildiği belirtildi.
Sözcü’de yer alan habere göre imamın Beylikdüzü Gürpınar’a gönderildiği aktarıldı. Ancak görev yeri değişmesine rağmen iki ailenin aynı lojman binasında yaşamaya devam ettiği ileri sürüldü.
Bu durumun taraflar arasındaki gerilimin tamamen sona ermediği yönündeki iddiaları da beraberinde getirdi.
Müezzin F.B. ve ailesinin ise kendilerine yönelik tehditler bulunduğunu öne sürdüğü belirtildi.
AİLE GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMA TALEBİNİ SÜRDÜRÜYOR
Müezzinin ailesinin, yaşanan olayların ardından imamın görevden tamamen uzaklaştırılmasını istediği aktarıldı.
Aile tarafından dile getirilen iddialar arasında hem bağışların kayıt altına alınmasıyla ilgili tartışmalar hem de cami avlusunda yaşanan kavga bulunuyor.
Tarafların karşılıklı iddialarının bulunduğu olayda, soruşturma ve adli süreç kapsamında yapılacak incelemelerin önem taşıdığı belirtiliyor.
İKİ AYRI SÜREÇ YÜRÜTÜLÜYOR
Olayın bir yönünü camide toplanan bağışların kayıtlarının tutulmasına ilişkin iddialar oluştururken, diğer yönünü ise imam ile müezzin arasında yaşandığı belirtilen fiziksel kavga oluşturuyor.
Bağışlarla ilgili iddiaların soruşturma kapsamında incelendiği, kavga nedeniyle de adli sürecin devam ettiği ifade edildi.
Soruşturma sonucunda toplanan bağışların gerçek miktarı, tutanaklara geçirilen rakamlar ve tarafların olayla ilgili sorumluluklarının netleşmesi bekleniyor.
“BAĞIŞ” TARTIŞMASI KAVGAYA DÖNÜŞTÜ
Büyükçekmece’deki camide yaşandığı belirtilen olay, ibadethanelerde toplanan bağışların kayıt ve teslim süreçlerinin ne kadar hassas olduğunu da yeniden gündeme getirdi.
Müezzinin şikâyetiyle başlayan süreçte önce bağış miktarlarıyla ilgili iddialar, ardından soruşturma izni ve son olarak cami avlusunda yaşanan kavga gündeme geldi.
Tarafların iddialarıyla ilgili hukuki süreç devam ederken, olayın tüm yönleriyle yapılacak incelemelerin ardından netlik kazanması bekleniyor.
Şu aşamada bağışların çalındığı yönündeki iddiaların kesinleşmediği ve imam hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı bulunmadığı belirtilirken, soruşturmanın sonucu kamuoyunun merakla beklediği gelişmeler arasında yer alıyor.
